10 съвета как да се отървете от лош дъх

Лош дъх стоматолог Русе

След като установите, че имате проблем може да направете следното:

   1.    Направете така, че след всяко хранене да измивате зъбите си с четка или да ги почиствате с конец. Носете си четката и пастата за зъби дори и на работа, за да може да си миете зъбите след обедното ви хранене. Задължително посещавайте зъболекаря си два пъти годишно. Понякога лошият дъх е показател за сериозен проблем, като замърсени протези, абсцес, заболяване на венците или болен зъб.
    2.   
Почиствайте езика си докато си почиствате зъбите. В горната част на езика е място, което бактериите обичат, особено в задната част на устата. Ако устата не се почиства след хранене много останки от храна остават и започват да се разпространяват бактерии, които причиняват лошата миризма. Затова с помощта на стъргалка изчиствайте езика си всеки път.
    3.   
Какво ядете също е от значение. Свежите и пресни храни по естествен начин почистват зъбите. Това включва плодовете и зеленчуците като ябълки, марули, моркови, круши и сурова краставица. Такива храни добавят антиоксиданти, които стимулират здравето, включително стоматологично здраве.
    4.   
Друг начин да се използва това, което майката природа предвижда да се отървете от лошия дъх е да се използват билки. Дъвченето на суров магданоз естествено почиства и помага по  вълшебнен начин да се отървете от неприятната миризма. Кардамонът също е ефективен в борбата с лошия дъх, може да го използвате когато приготвяте храна. Пийте черен и зелен чай,  също и билковите чайове са подходящи, примерно мента.
    5.   
Спазването на диета с ниско съдържание на въглехидрати за загуба или поддържане на теглото също може да доведе до лош дъх. Такива диети водят до производство на кетони, които се освобождават от тялото. Те са воняща химикали, които се отделят от организма чрез дишането.
    6.   
Дъвка увеличава притока на слюнка в устата, така че спомага бактериите да се отмиват. Ключът е да се гарантира, че дъвката е без захар. Дъвки със захар трябва да се избягват, тъй като захарта ферментира и отново се появяват повече бактерии, които ще влошат проблема. Отделно опитайте драстично да намалите или напълно избегнете сладки храни и напитки, за да се намали захарта.
    7.   
Дехидратацията също причинява лош дъх. Увеличете приема на вода. Дръжте близо до вас бутилка с вода и се старайте да отпивате от нея през целия ден, а не само след хранене. Тя ще държи устата си чиста и без миризма.
    8.  
Ако проблемът с лошия дъх идва внезапно, виновникът може да е приемът на лекарство, което сте започнали. Някои лекарства дадени за високо кръвно налягане, алергии и депресия могат да доведат до сухота в устата, което може да доведе до лоша миризма. Говорете за това с Вашия лекар или пийте допълнително вода и дъвчете дъвка без захар.
    9.   
Използването на вода за уста също помага да се отървете от лошия дъх. Използвайте тези, които съдържат по-малко алкохол, тъй като алкохолът прави устата суха и може да се влоши проблема.
   10.  
Ако всичко се провали, може да си направите пълен физически преглед. Понякога, там е основната причина, като инфекция на синусите, диабет, рефлукс или чернодробни проблеми.

почистване-зъби-русе