Диета за здрави зъби и посещение на стоматолог два пъти в годината

стоматолог-русе Бактериите в устата преобразуват захари от храната, която ядем и киселини атакуват зъбния емайл, когато започне процесът на разлагане. Най-добрия избор на храни включват сирене, пиле или други меса, ядки и мляко.

Тези храни предпазва зъбния емайл чрез предоставяне на калций и фосфор.

мляко-русе-зъболекар

Друг здравословен избор на храни включват плодове (например ябълки и круши) и зеленчуци. Тези храни имат високо съдържание на вода, което разрежда ефектите на захари, които съдържат и стимулира потока на слюнка (което помага за защита срещу кухини чрез промиване хранителни частици). Кисели храни като цитрусови плодове и доматите трябва да се консумират като част от по-големи ястия за минимизиране на киселината.

 збизалки-стоматолог

Изборът на храни включващи бонбони е неуместно – също близалки, твърди бонбони, бисквити, кексове, баници, кифли, чипс, солети, пържени картофи, банани, стафиди и сушени плодове. Тези храни съдържат големи количества захар и са източник на гориво за бактерии.

По отношение на приема на течности, най-добрият избор за напитки включват вода (особено флуорирана вода), мляко и неподсладен чай. Ограничете консумацията на напитки с високо съдържание на захар.

Заместители на захарта имат външен вид и вкус на захар, но не се усвояват по същия начин както захар, така че те не “хранят” бактерии в устата и следователно не предизвика киселини, които причиняват кариес. Те включват еритритол, сорбитол и манитол, захарин, аспартам, ацесулфам калий, и сукралоза.

За да се определи дали храната, която купувате е с неподсладени естествени подсладители, разгледайте етикета на съставките.

Дъвката е добре за зъбите?
дъвка-зъболекар-русе
Дъвченето на дъвка без захар е добре за зъбите и дъвченето подпомагане отделянето на храните, които се придържат към зъбите и също да увеличат потока на слюнката да буферира (неутрализира) киселини в устата. Въпреки това, дъвките може да бъдат проблем, ако имате болки в челюстта или други проблеми с челюстта.

Основни съвети за грижите зъби:

  • Измий си зъбите редовно, най-малко два пъти на ден, за предпочитане след всяко хранене или закуска.
  • Използвайте паста за зъби, съдържаща флуорид.
  • Използвайте конец за зъби поне веднъж на ден.
  • Използвайте вода за уста всеки ден.
  • Посетете зъболекаря си редовно за прегледи и почистване – обикновено два пъти годишно.
  • Яжте здравословни и разнообразни, по-малко храни, съдържащи захар и нишесте, между храненията. Ако трябва да вземете лека закуска, изберете питателни храни като сирене, сурови зеленчуци, кисело мляко или ябълка.