Поддържайте здрава усмивка по време на бременност

бременност-зъби-русе

Има много неща, които майките могат да направят, за да поддържат здравето на зъбите си през бременността, за да се избегне разпространението на устни бактерии.

“Бъдещите майки трябва наистина да полагат грижи за зъбите си по време на бременността. Това е важен момент и той трябва да започне още от самото начало. Грижа за зъбите, хранене с питателна храна, посещаването на зъболекаря ви – това са нещата, които могат да са в полза на вас и вашето бъдещо дете.“, казва Rebecca Maino, координатор на проект U.P. Wide Smiles – САЩ.

“Бременните жени трябва да имат за цел да поемат около четири порции калций на ден, или това са около хиляда милиграма. А съдържането на калций се включва в чаша прясно мляко, 220 гр. кисело мляко, 28 гр. сирене. Консерва сьомга също е много добър източник на калций. “, казва координатор Laura Готие към Здравното министерство WIC на САЩ

стоматолог-русе

Колебанията в хормоналните нива по време на бременност може да предизвикат зъбна плака. Други странични ефекти на бременността – като гадене – също могат да имат неблагоприятен ефект върху оралното здраве на бременната жена.
“Ако повръщате, добра идея е да вземате около една чаена лъжичка сода за хляб разтворена във вода и просто изплаквате устата си, така киселината няма да разруши емайла ви.” Добавя Rebecca Maino.

След като се роди бебето, проддържането на зъбна хигиена за родителите и децата е важно. Веднага след изникването на първите зъбки, то също може да започне да развива кариес. Затова е важно да се грижете за оралното си здраве през цялото време на бременността.