Бактерии, причиняващи заболявания на венците може да доведе до рак на устната лигавица

бактерия-зъболекар-русеМастни киселини от бактерии свързани със заболяване на венците могат да причинят сарком на Капоши (KS) – свързано заболяване и тумори в устата.

Информацията идва от проучване, проведено от университета Case Western Reserve. Изследователите анализират как странични продукти под формата на мастни киселини предизвикват растежа на лезиите.

Проучването се разглежда основно към бактериите Porphyromonas gingivalis и Fusobacterium nucleatum, и двете от които са свързани с хронични заболявания на венците. Хората с перодонтално заболяване показват високи нива на тези бактерии в слюнката.

Сарком на Капоши (KS) засяга много хора с HIV, защото имунната им система не могат да се борят с инфекции. KS първоначално се появява като лезии по устата, които биха могли да се превърнат в злокачествени тумори. Ранното откриване е от ключово значение за оцеляване на заболяването.

Целта на това проучване е да се установят защо повечето хора не развиват този вид рак и какво е ги щади от него.

За съставянето на данните 21 пациенти са изследвани. Първите 11 е със средна възраст от 50 и се справиха с тежко хронично заболяване на венците. Другата група от 10 имаха добро орално здраве и е със средна възраст от 26.

Изследвани са много аспекти на слюнката на всеки участник. Изследователският екип се интересува от двете бактерии, специално, в допълнение към петте късоверижни мастни киселини.

След първото тестване на вторичните продукти, изследователите заключават, че мастни киселини повлияха на репликация. След това те въвеждат чисти версии на мастните киселини в клетките с вируса KS, за да видят каква е била реакцията. По същество, тялото е било възпрепятствано да спре растежа на KS.
Проучването увеличава значението на оралното здраве на хората с HIV