Дентален кабинет д-р Колева

Д-р Колева е дентален лекар на частна практика от 13 години. Завършила е Стоматологичния факултете на Медицинска академия – София през 1991г с отличен успех. Член е на българската асоциация по лазерна дентална медицина и е обучена на две нива за работа с нискоенергийни диодни лазери и лазерна акупунктура. Има придобита квалификация за поставяне на импланти Ankylos. През 2011г придобива специализация по Лазерна дентална медицина в Израел.


Услуги

  • Лазерна кариесология

Зъбният кариес е заболяване, което засяга твърдите зъбни тъкани – емайл и дентин. Етиологията на заболяването е многофакторна, като най-важните от тях допринасящи за появата и развитието му са: Наследственост, Хранене и Streptococcus Mutans. Заболяването може да се предотврати и стационира с подходяща профилактика. Наличието на стрептокока може да се установи в кабинета със Sliva – check mutans. Лазерното лечение на кариеса се състои в отстраняване на разяжданията с високоенергиен пулсов лъч, довеждащ до мини експлозии на водните молекули по повърхността, без да прониква в дълбочина. Процедурата е безболезнена и без вибрации, тъй като зъба не се докосва.

Лазерното лечение на кариеса е много подходящо при детски зъби.

  • Ендодонтия

Тази част от стоматологията се занимава с лечение на заболяванията на зъбната пулпа – пулпитите и гнойните торбички – грануломи. Периодонтитите (зъбните грануломи) могат да се лекуват успешно в 80 процента от случаите според общото здравословно състояние и възрастта. Лечението на пулпитите става с изваждане на нервите на зъба и запълване на каналите. Лечението може да се проведе и в едно посещение. Изключително важно е да се работи стерилно и каналите да се запълнят точно до върховете на корените. Аз осигурявам дезинфекция на кореновите канали с лекарства или с високоенергийния лазер Lite Touch. Запълването се осъществява с метода Латерална кондензация и използване на апекс локатор за установяване точната дължина на кореновите канали.

Лечението се провежда безболезнено с локална анестезия.

  • Пародонтология

Генерализиран пародонтит (пародонтоза) – Това заболяване вече е лечимо.

Основните причини за пародонталната болест (разклащане на зъбите) са бактериите от зъбната плака и генетичната обусловеност.
В България от 1995 година се заговори за инфекциозен характер на заболяването. Бактериите, които са причина за Генерализирания пародонтит (пародонтозата) са:

Най-агресивният – Actinomices actinomicetemcomitans
Силно патогенни: Porfiromonas gingivalis, Treponema denticola
Умерено патогенни: Prevotella intermedia, Peptostreptococcus micros, Fusobacterim nucleatum
Слабо патогенни: Eubacterium nodatum
Mного слабо болестотворен: Capnocytophaga gingivalis
Други микроби имащи отношение към възпаление на венците са: Actinomyces naeslundii, Act.odontolyticus, Act.viscosus, Bacteroides fragilis, Capnocytophaga sp., E.coli, Eikenella corrodens, Fusobacterium nucleatum, Fusobacterium spp., Haemophilus aphrophilus, Leptotrihia buccalis, P.endodontalis, Porphiromonas gingivalis, Prevotella corporis, Pr.loescheii, Pripioibacterium spp., Pseudomonas Aeruginosa, Streptococcus mitis, Str.mutans, Str.oralis, Str.salivarius, Str.sanguis, Str.vestibularis.

Съществуват генетични микробиологични тестове за установяване кои точно бактерии са причинители. Въз основа на това се прави план на лечение. Планът на лечение е индивидуален. Обикновено се започва с почистване на зъбния камък, с последваща противомикробна терапия. При по-тежките и хронични случаи се започва с противомикробната терапия, поради факта че пародонтопатогените могат да се разпространят по кръвен път и да причинят транзиторна бактериемия, засягаща сърцето, съединителната тъкан на ставите, плода при бременните. За почистването обикновено се използват ултразвукови скалери, като най-добрият е швейцарският EMS, който не уврежда зъбната повърхност. Следва полиране на зъбните повърхности с гуми, четчици и профифлекс (спрей със специална сода). Аз практикувам почистване на зъбния камък и с лазер. Предимството е в липсата на неприятни вибрации и бактерицидното действие, т.е. бактериите се унищожават моментално. На шест месеца се извършват контролни тестове. За около две години се унищожават пародонтопатогените и след това може да се проведе хирургично лечение за възстановяване на засегнатите тъкани – постига се костна и гингивална регенерация. Процесът се подпомага и от процедури с нискоенергиен диоден лазер и шиниране.

Генетична обусловеност

Генетичната обусловеност не е обреченост. Наблюдава се фамилно разпространение на заболяването, което се дължи повече на факта, че пародонталните патогени са инфекциозни причинители, които се предават между членовете на семейството посредством общи прибори за хранене.

Утежняващи фактори за развитие на пародонталната болест са тютюнопушене, стрес, системни заболявания, грешки в диетата, бременност и други.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето нарушава микроциркулацията в периферните кръвоносни съдове, към които спада авелоарната кост, задържаща зъбите. Това допринася за нарушено хранене на костта и от там намалени съпротивителни сили към пародонтопатогените. Установено е, че тази циркулация се възстановява след осмия ден от спиране на тютюнопушенето.

Стрес

При стрес в кръвообращението се отделя високо количество адреналин, което свива кръвоносните съдове. В резултат на това кръвоснабдяването на жизнено важни органи намалява и се понижава имунитета, т.е. организма става по-податлив на инфекции.

Бременност

При бременност се отделя голямо количество хормони като естроген и прогестерон. Някои от пародонтопатогените използват тези хормони като растежен фактор.

Грешки в диетата

Всяко хранене бедно на хранителни вещества отслабва имунитета и довежда до развитието на по-голямо количество пародонтопатогени във венците, които отделят токсини разграждащи костното вещество на зъбодържащия апарат.

Начини на разпространение на заболяването

– Лоша орална хигиена
– Общи четки за зъби
– Общи прибори за хранене
– Не добро измиване на приборите за хранене

Може да се счита, че заболяването се предава и по полов път поради променените сексуални навици на пациентите родени след 1970г.

  • Протезиране

Възстановяване на липсващите зъби се осъществява с мостове. Аз използвам металокерамика Ceramko и циркониева керамика. В повечето случаи зъбите носещи моста се изпиляват. Според големината на зъба и пулпната камера при живи зъби се преценява индивидуално дали зъбите трябва да бъдат умъртвени. Има мостове, които не изискват цялостно изпиляване, а частично – това са мостове със СОЧ крепители и инлеи. За залепяне се използват съвременни двойнополимеризиращи цименти.

  • Имплантология

Имплантите са изкуствени материали със специално биологично покритие, които се поставят в костта и изпълняват функцията на корени, върху които се поставят мостове или корони. Аз практикувам трансгингивално имплантиране на Q-импланти като използвам Lite Touch, т.е. без да създавам големи рани и болки в устата. Това не винаги е постижимо – когато няма достатъчно костна основа се налага оперативна интервенция.

Разрезите с високоенергийният лазер заздравяват по-бързо и с по-малко следоперативни болки.

  • Детска стоматология

Детските зъби се отличават от постоянните по здравина на емайла, анатомия на корените и на пулпната камера. Детските зъби са изключително важни за физическото развитие на детето и правилното поникване на постоянните зъби. Затова те трябва да бъдат лекувани, като това лечение не бива да се превръща в психологическа травма, тъй като тази травма се помни дълго и понякога прогресира във фобия.

Психологическата травма се избягва като детските зъби се лекуват с високоенергийният лазер.
Телефон:

082/826 767
0888 787 948

Адрес:

гр. Русе, ул. Църковна независимост 8, вх. В, ет. 1

Кабинетът работи със
Здравната каса

Работи с Нацонална здравноосигурителна каса